En uke 37 i aktivitetenes tegn. Og en utfordring til ungdommen:
Jeg har i over ett år jobbet målbevisst med å endre min livsstil totalt. Jeg har hele tiden hatt en helhetlig tilnærming til mine aktiviteter for å få til dette. Det vises nå på det fysiske og personlige planet. Jeg fikk en god ide til oppdatering av denne livsstilsbloggen etter å ha vært en time hos min kiropraktor. Min kiropraktor er en dyktig fagperson med masse erfaring på ulike områder. Ikke bare har han hjulpet meg til å bli betydelig bedre i ryggen. Vi trener på samme studio, og vi utveksler erfaringer fra trening og forretningsvirkomhet under behandlingen. Han liker godt det han ser. Noe som betyr at jeg har fått tilbake en frisk rygg uten "vonter" som tidligere hindret meg i å gjøre aktiviteter. Ja, for det er jo naturlig å legge seg på sofaen når en har vodt i ryggen? Nei, det er det siste du må gjøre. Ryggen trenger å være i bevegelse og i en utviklingsprosess som resten av kroppen. "Behandlingen må støttes av aktivitet" sier Espen kiropraktor stadig til meg.
Å ha en livsstil som byr på ulike aktiviteter er med på å utvikle den livskvaliteten du ønsker deg. Noe som betyr at du må trene fysikken, kondisjonen, hjernens kapasitet, støttemusklatur og andre organer som gjør deg stabil til å håndtere alle situasjoner og utfordringer på en god måte. Vi er alle travelt opptatt med skole, jobb, familie, venner, hobbier, sosiale aktiviteter - og ikke minst Internettet og sosiale medier. Vi er alle sosiale medmennesker som lever i sameksistens med venner, familie, kollegaer og i lokalsamfunnet vi bor i. Om gode vaner også er sunne vaner, så har du et godt utgangspunkt å bygge videre på. Det er samtidig viktig med fokus på å jobbe på kort sikt for å oppnå goder på lang sikt. Det er her min oppfordring til ungdommen ligger: Ta kontroll over eget liv og utvikling allerede nå. Du har en stor mulighet med å starte - akkurat nå!
En helhetlig tilnærming til den livskvaliteten du ønsker deg.
Vår helse er preget av de aktiviteter vi gjør, de relasjonene vi har, hva vi spiser, hvordan vi takler utfordringer i hverdagen, hvordan vi slapper av, hvordan vi snakker med våre venner og hvor mye vi sitter foran PCen og samtaler med venner i sosiale medier. OSV. Hva som er god livskvalitet er det du selv som definerer. Ingen kjenner deg bedre enn du selv, og du kan starte en prosess som tar deg dit du vil i ditt liv. På alle måter. Hvordan kan du være "fit" både fysisk og mentalt til alle aktiviteter som betyr noe for deg. Dette er en livsstilsblogg, og her kommer noen gode refleksjoner fra meg:
1. Utnytter du ditt fulle potensiale? Hjernen vår kan sammenliknes med en datamaskin. Inne i maskinen er det et nettverk av koblinger av hjerneceller og neuroner. Disse sender signaler til alle kroppens organer og befinner seg i en slags plastmasse. Hjernen styrer vår fremtoning og atferd. Så er det slik at alle koblinger i hjernen kan utfordres til å endre seg. Tilknytningene mellom neuroner og celler endrer seg. Nye koblinger og celler lages kontinuerlig, og hjernen kan reprogrammeres om du går inn for det. Alt vi lærer mens vi lever er tilstede i disse tilkoblingene. Og det på en slik måte at det alltid finner sted en endring. Vi kan alltids øke kapasiteten - både fysisk og mentalt!
Vårt liv har vi lagret i hodet og sinnet. Og vi kan trene opp områder av hjernen, eller vårt liv, alt ettersom vi ønsker det. En god livskvalitet starter med å prioritere utvikling av de ferdigheter du ønsker deg for å leve det gode liv ( i ditt hode). Vi alle ønsker å ha god helse til å delta i aktiviteter som betyr noe. Vi må også være i stand til å kunne håndtere alle situasjoner og utfordringer på en god måte. Hva med deg?
2. Finn ut hva du elsker å gjøre: All helse starter med å skape trygghet og selvtillit. Vi er en uensartet masse vi medmennesker. Vi har interesser, talenter og ønsker om å stadig bli bedre på områder som er viktige for oss. Dette er alle mulige områder. Noen av oss synes det er viktig å være i aktivitet som gir overskudd av energi til alle livets utfordringer. Det å takle "alt" på en god måte alltid, kan være en utfordring. Og så er vi mennesker og vi gjør feil. Det er normalt. Uansett hvor vi er og hva vi vil. Vi kan alle utvikle våre "kapasiteter" slik at vi kan kombinere ønsker om å bidra (på "våre" viktige områder) med det å ha det gøy samtidig.
Hvem har sagt at trening og sundt kosthold skal gjøre vondt og føre til at vi sulter, er slitne, blir stresset, får angst, blir deprimert osv? Kunsten er å styre våre følelser, tanker og assosiasjoner (i bilder) til å omfavne våre viktige aktiviteter med positiv energi. Så er det også slik at endringer i sinnet, fremmer endringer i hjernen, og vice versa. De kognitive prosessene vi har i hjernen blir påvirket av de aktiviteter vi gjør, hva vil leser, hva vi snakker om, hvor mye vi bruker PC-en på internettet, hvor mye vi ser på TV osv. Alt som påvirker vår oppmerksomhet, som vi vier fokus til og som prioriterer - alt dette gir oss en oppfatning av livskvalitet. Og denne kan du påvirke om du ikke er der du ønsker i dag. Bare se:
3. Ordet og dets mening betyr noe for vår utvikling. Bruk av teknologi og internettet vil i stadig større grad være tilstede i våre liv. Vår hjerne tilpasser seg inntrykk fra medier. Innholdet av tekst, bilder, symboler og lyd gir oss en bevissthet vi tar i bruk når vi vurderer livskvalitet. Disse påvirker de kognitive prosessene i hjernen. Hvordan forstår vi innholdet i ulike medier? Ny teknologi styrer produsering (av innhold) og forbruk. Hva tiltrekker din oppmerksomhet? Teknologiene erdrer vår bruk, av f.eks internettet til dataspill og samtaler i sosiale medier. Hvor sosiale er vi egentlig? Ta i betrakting at personer i alderen 18 - 35 år fort bruker mer enn 8 timer hver dag på nettet? Kommunikasjonsinnholdet og omgivelsene det fremkommer i gir oss "en mening med livet".
For å klare å holde konsentrasjonen i løpet av dagen anbefaler forskerne at vi bruker mindre tid i sosiale medier og mer tid på reelle samtaler person-til-person. At vi starter en sunn livsstil med sunn mat, kondisjonstrening, vekttrening, alternative aktiviteter off-line (kulturaktiviteter f.eks), at familien spiser middag sammen og at vi får nok til til avslapning og søvn. Hva bli så ditt etterlatte inntrykk etter dager og uker med varierte aktiviteter? Å svitche mellom aktiviteter og medier gir overskudd og mulighet til å trene opp de områder av hjernen - omformet i aktiviteter i løpet av dagen og uken. Dette vil også gi deg en følelsesmessig energi. Lykke til!
Vi skal ikke undervurdere effekten av den gode samtalen med gode venner, familie og kollegaer!
Det er ikke til å komme bort i fra: I bakgrunnen preges våre omgivelser av PC-en og internettets enorme potensiale for å snakke sammen, og omgås med venner og medmennesker fra hele verden. Vi bruker alle stadig mer tid foran skjermen. Vi bruker også stadig mer tid til multitasking. Statistikken forteller oss at fra vi er ungdom og "nettkjennere" så bruker vi mer tid og flere ulike tekniske duppeditter samtidig til å gjøre de aktivitetene som er viktig for oss. Vi kan sitte med PC-en på fanget mens vi ser på TV, snakker i mobilen, bruker Ipaden mens Ipoden er i ørene osv.
Informasjonen strømmer til oss fra et stort antall medier. Vi forsøker å henge med i svingene. Informasjonen kommer i biter og i bolker på ulike kanaler. Vi samtaler, samhandler og multitasker - til vi blir "surrete", stresset, gjør stadig flere feil, blir deprimert, får angst for ikke å følge godt nok med og så videre. Forskere ber oss sette foten ned. For oss som er opptatte av tilrettelagt utdanning, kompetanseheving og debatter. Jo flere "tasker" og jo flere mediekanaler og duppeditter - jo mer forstyrret blir vi, vi gjør flere feil og jo mer preger det oss. Hva med å skru av og ta en løpetur?
Teknologien vi omgir oss med danner retning for vår atferd, oppservasjoner, opplevelser og livskvalitet.
Statistikken sier også at vi blir stadig latere og fetere for å "keep up" med alle saker og samtaler. Vi takler utfordringer stadig dårligere, vi mister muligheten for å lære oss reelle konversasjoner, vi blir stadig mer asosiale, stresset og deprimert. Det er på tide å bryte denne tendensen til fysisk forfall. Og oppskriften er klar. For dere som har fulgt med på denne bloggen:
- Være i fysisk aktivitet minst 30 min hver dag. Gå tur, sykle til jobben, ta trappa osv.
- Trene kondisjon og musklene. Dette gir god gjennomstrømming mellom celler og neuroner i hjernen og vi blir mer konsentrerte og kan ta stadig større deler av hjernen i bruk til TIDSAVGRENSET multitasking.
- Trene minst 3 ganger i uke for å bli stadig bedre på....
- Legg mobilen igjen i garderoben når du er på treningsinstitutt. Du må ikke være "på og tilgjengelig" hele tiden. Jeg ser stadig flere bruke 90% fokus på mobilen mens de går, løfter og "trener". Med laaaange pauser.
- Sove minst 7-8 timer hver natt. En power-nap på 30 min ila dagen gjør også underverker. Da restituerer hjernen seg og vi blir klarere og mer fokusert "i hodet".
- Spise sunnere - mindre fett, hvitt mel, stivelse, sukker, salt, rådt kjøtt osv.
- Kaffe og alkohol reduseres til et minimum. Sukkerfrie mineralvann legger du også på deg av. Vann er et godt alternativ.
- Bruk alle anledninger du har til å være sammen med venner, kollegaer og familie i reelle samtaler person-til-person.
- Bruk internettet til viktige samtaler, informasjonsinnhenting og prosessering av nødvendig informasjon. Ikke overdriv bruken slik at du kutter ut andre, og mer viktige, aktiviteter slik de er beskrevet ovenfor.
- Trene deg på de ferdigheter, innlæring av informasjon til kompetanse og utnytt ditt potensiale. Da trives du bedre i ditt liv.
"Alt er mulig! Det umulige tar bare litt lenger tid!" (ukjent).
Sørg for at du er akkurat sånn passe "på og av" og "travel" i ditt liv. Vi trenger mental energi til å takle alle situasjoner og utfordringer på en god måte. Dette gjelder også hvordan vi kommuniserer online og off-line. Vi er på en måte blitt leder for vår mental utvikling og hvordan vi sørger for at vi tar ulike signaler i bruk. Vi får signaler fra kommunikasjon, lesing av tekst og bilder, påvirkning fra medier og de vi omgås med på trening eller i samtale over en middag. Ulike, og stadig mer intellektuelle, teknologier vi omgir oss med påvirker oss.
Vi lagrer all mulig informasjon og opplevelser i hjernen. Det er viktig at summen av opplevelser og inntrykk blir 1 + (binære digitale systemer av 1 og 0, eller + og - påvirkning i vår hjerne). Energiflyt utvider og støtter det nervesystemet, som er kjernen i vår hjerne, og som forekommer som et slags skjema. Dette skjema hjelper oss når vi skal løse problemstillinger. Gode erfaringer bidrar til gode løsninger og enda bedre erfaringer. Og helt omvendt. Repeterende atferd påvirker hjernens synapser og kan endre vår tankemåte. Det er derfor fokuset på god energi, gode løsninger, finne muligheter, bygge på talenter, og omgi oss med gode venner er så viktig.
Alternativet er at vi takler hverdagen og hverdagsrelasjonene dårlig, blir deprimert og stresset, får angst og blir dårligere livskvalitet. Nei - det er på tide å vokne opp og ta kontroll i eget liv. Gode erfaringer bygger gode erfaringer, og kompetanse på det aller viktigste i livet: å holde en god samtale med en god venn over et godt måltid - gir oss god livskvalitet. God fornøyelse!
For oss "vanlige mennesker" som prioriterer en sunn og aktiv livstil. Vi trener jevnlig, spiser sunn mat og deltar i mangfold av aktiviteter hver dag. Rent profesjonelt er vi opptatte av høy kompetanse, kapasitet og personlighet for å nå bedriftens målsettninger. Vi er sosiale mennesker og elsker en god samtale med nære relasjoner. Vi deltar i samfunnet on- og off.line ved å engasjere oss i sosialpolitiske aktiviteter. Og vi bidrar gjerne til å bedre folkehelsen ved å få flere i sunn aktivitet.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar